POLACHARYDY co to jest
Co to znaczy WIELOCUKRY? Słownik które hydrolizowane wobec kwasów albo enzymów rozpadają się na.

Czy przydatne?

Definicja Polisacharydy

Co to znaczy WIELOCUKRY: Wielocukrowce, polisacharydy, glikany. Związki organiczne, które hydrolizowane wobec kwasów albo enzymów rozpadają się na sporo cząsteczek cukrów prostych (pentoz albo heksoz). Głównymi polisacharydami są skrobia i celuloza. Wielocukry to sacharydy zbudowane z dużej liczby monosacharydów połączonych wiązaniami glikozydowymi. Należą do biopolimerów i charakteryzują się różną masą cząsteczkową. Podzielone są na:
homopolisacharydy (na przykład skrobia, celuloza) zbudowane z cząsteczek tego samego monosacharydu i
heteropolisacharydy (na przykład kwas hialuronowy) zbudowane z cząsteczek różnych monosacharydów. Istotnymi heteropolisacharydami są mukopolisacharydy zbudowane zawsze z kwasu uronowego i aminocukru (na przykład heparyna).
DO WIELOCUKRÓW NALEŻĄ:
skrobia roślinna
skrobia zwierzęca, a więc glikogen
dekstryna
błonnik, a więc celuloza
inulina
hemiceluloza
pektyna
i inne.
Na specjalną uwagę zasługuje glikogen. To jest substancja zapasowa, zmagazynowana w szczególności w wątrobie i w mięśniach. Wielocukier ten złożona jest z olbrzymiej ilości cząsteczek glikozy. Przy użytkowaniu do produkcji energii zostaje on rozłożony poprzez adrenalinę na cząsteczki glikozy, które w okresie utleniania dają energię potrzebną do skurczu włókien mięśniowych. Nadmiar glikozy może być jednak z powrotem zamieniany poprzez insulinę na glikogen.
Skrobia roślinna magazynowana jest w bulwach, kłączach, cebulach i nasionach i służy jako substancja pokarmowa dla rozwijającej się rośliny

Czym jest Polisacharydy znaczenie w Słownik P .