FASOLA co to jest
Co to znaczy FASOLA? Słownik fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus) i fasoli złotej.

Czy przydatne?

Definicja Fasola

Co to znaczy FASOLA: Nasiona różnych odmian fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris), fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus) i fasoli złotej (Phaseolus aureus), jednorocznych roślin z rodz. motylkowatych, pochodzących z różnych stron świata:
fasola zwyczajna pochodzi z Ameryki Południowej,
fasola wielokwiatowa - z Ameryki Środkowej,
fasola złota - z Indii.
aktualnie warzywo tj. uprawiane na całym świecie, w Polsce - od początku XVI wieku.
Owocem fasoli jest wydłużony strąk, w którego wnętrzu znajdują się nasiona.
z racji na wewnętrzną budowę strąka odróżniamy dwie zasadnicze ekipy odmian:
odmiana włóknista - fasola łuskowa przeznaczoną na suche nasiona,
odmiana bezwłóknista - fasola szparagowa do spożycia w formie całych strąków.
Kształt i barwa i liczba nasion w strąkach są typowe dla poszczególnych odmian.
Fasola jest bardzo cennym warzywem. Zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor, chlor, karoteny, kwas nikotynowy i pantotenowy, witaminy: B1, B2, B6, C.
Do w najwyższym stopniu znanych odmian należą: Biała Wyborowa, Wiejska, Biała Eksportowa, Krakowska, Bomba, Perłówka, Piękny Jaś

Czym jest Fasola znaczenie w Słownik F .