PSZCZELI MIÓD co to jest
Co to znaczy Miód pszczeli definicja. Czym jest ciągliwa, słodka ciecz, składająca się z.

Czy przydatne?

Definicja Miód pszczeli

Co to znaczy: to najcenniejszy wytwór produkowany poprzez pszczoły, gęsta, ciągliwa, słodka ciecz, składająca się z węglowodanów, witamin, mikroelementów (żelazo, magnez, mangan, kobalt) i enzymów, które mają właściwości aktywizowania reakcji biochemicznych, są substancjami neutralizują­cymi toksyny, korzystnie wpływają na przemianę materii. Prócz dużej wartości odżywczej ma działanie bakteriostatyczne i zwiększające odporność organizmu. Zawar­te w nim cukry łatwe (glukoza, fruktoza) są łatwo i w pełni przyswajalne. Miód poprzez długi czas zachowuje swe właściwości lecznicze, jeżeli jest przechowywany w odpowiednich uwarunkowaniach (temp. 5 ? 10°, wilgotność 65 ? 75%). Temp. ponad 50° niszczy część enzymatyczną miodu i skutkuje, iż traci on właściwości biologiczne

Czym jest Miód pszczeli znaczenie w Słownik M .