Definicja Ziemniak
Co to znaczy ZIEMNIAK, KARTOFEL:
Jednoroczna roślina bulwiasta należąca do rodzaju Solanum z rodz. psiankowatych, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa. Do Europy ziemniaki przywiezione zostały w połowie XVI w. poprzez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo uchodziły za egzotyczną roślinę ozdobną uprawianą w królewskich i magnackich ogrodach. Na szerszą skalę zaczęto ziemniaki uprawiać w Anglii, dokąd przywiózł je angielski admirał - sir Francis Drake. Ale największe zasługi w rozpowszechnianiu tego warzywa miał Francuz Antoine Parmentier, artysta nowych odmian i wielu orginalnych regulaminów kulinarnych. Do Polski trafiły dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przysłał je z Wiednia królowej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów. Gdy podano je po raz pierwszy w Wilanowie, nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero za panowania Augusta II ziemniaki zostały rozpowszechnione w całym państwie, a najpierw XIX wieku uratowały większą część ludności od klęski głodu.
Ziemniaki rozmnażają się wegetatywnie. Do spożycia wykorzystuje się bulwy występujące jako podziemna część łodygi wykorzystywana roślinie za magazyn składników zapasowych. Bulwy, w zależności od odmiany, mają kształt kulisty, owalny, wydłużony albo spłaszczony. Skórka może przybierać kolor jasnoszary, żółty, czerwony albo fioletowy o różnych odcieniach. Ziemniaki zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
z racji NA CZAS DOJRZEWANIA ZIEMNIAKI DZIELI SIĘ NA:
inicjalne - czas zbioru: czerwiec, lipiec;
średniowczesne - czas zbioru: sierpień;
średniopóźne - czas zbioru: wrzesień;
późne - czas zbioru: październik.
ODMIANY JADALNE Reguluje SIĘ Również WG TYPÓW KULINARNYCH:
typ A - odmiany sałatkowe,
typ B - odmiany wszechstronnego użytkowania,
typ C - odmiany mączyste i dość suche,
typ D - odmiany bardzo mączyste i suche (w wielu państwach nie zaliczane do jadalnych).
Odmiany przeważnie uprawiane: Viola, Alma, Mazur, Pionier, Irys
Ziemniaki rozmnażają się wegetatywnie. Do spożycia wykorzystuje się bulwy występujące jako podziemna część łodygi wykorzystywana roślinie za magazyn składników zapasowych. Bulwy, w zależności od odmiany, mają kształt kulisty, owalny, wydłużony albo spłaszczony. Skórka może przybierać kolor jasnoszary, żółty, czerwony albo fioletowy o różnych odcieniach. Ziemniaki zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
z racji NA CZAS DOJRZEWANIA ZIEMNIAKI DZIELI SIĘ NA:
inicjalne - czas zbioru: czerwiec, lipiec;
średniowczesne - czas zbioru: sierpień;
średniopóźne - czas zbioru: wrzesień;
późne - czas zbioru: październik.
ODMIANY JADALNE Reguluje SIĘ Również WG TYPÓW KULINARNYCH:
typ A - odmiany sałatkowe,
typ B - odmiany wszechstronnego użytkowania,
typ C - odmiany mączyste i dość suche,
typ D - odmiany bardzo mączyste i suche (w wielu państwach nie zaliczane do jadalnych).
Odmiany przeważnie uprawiane: Viola, Alma, Mazur, Pionier, Irys
Czym jest Ziemniak znaczenie w Słownik Z .