Definicja Wielocukry
Co to znaczy WIELOCUKRY:
Wielocukrowce, polisacharydy, glikany. Związki organiczne, które hydrolizowane wobec kwasów albo enzymów rozpadają się na sporo cząsteczek cukrów prostych (pentoz albo heksoz). Głównymi polisacharydami są skrobia i celuloza. Wielocukry to sacharydy zbudowane z dużej liczby monosacharydów połączonych wiązaniami glikozydowymi. Należą do biopolimerów i charakteryzują się różną masą cząsteczkową. Podzielone są na:
homopolisacharydy (na przykład skrobia, celuloza) zbudowane z cząsteczek tego samego monosacharydu i
heteropolisacharydy (na przykład kwas hialuronowy) zbudowane z cząsteczek różnych monosacharydów. Istotnymi heteropolisacharydami są mukopolisacharydy zbudowane zawsze z kwasu uronowego i aminocukru (na przykład heparyna).
DO WIELOCUKRÓW NALEŻĄ:
skrobia roślinna
skrobia zwierzęca, a więc glikogen
dekstryna
błonnik, a więc celuloza
inulina
hemiceluloza
pektyna
i inne.
Na specjalną uwagę zasługuje glikogen. To jest substancja zapasowa, zmagazynowana w szczególności w wątrobie i w mięśniach. Wielocukier ten złożona jest z olbrzymiej ilości cząsteczek glikozy. Przy użytkowaniu do produkcji energii zostaje on rozłożony poprzez adrenalinę na cząsteczki glikozy, które w okresie utleniania dają energię potrzebną do skurczu włókien mięśniowych. Nadmiar glikozy może być jednak z powrotem zamieniany poprzez insulinę na glikogen.
Skrobia roślinna magazynowana jest w bulwach, kłączach, cebulach i nasionach i służy jako substancja pokarmowa dla rozwijającej się rośliny
homopolisacharydy (na przykład skrobia, celuloza) zbudowane z cząsteczek tego samego monosacharydu i
heteropolisacharydy (na przykład kwas hialuronowy) zbudowane z cząsteczek różnych monosacharydów. Istotnymi heteropolisacharydami są mukopolisacharydy zbudowane zawsze z kwasu uronowego i aminocukru (na przykład heparyna).
DO WIELOCUKRÓW NALEŻĄ:
skrobia roślinna
skrobia zwierzęca, a więc glikogen
dekstryna
błonnik, a więc celuloza
inulina
hemiceluloza
pektyna
i inne.
Na specjalną uwagę zasługuje glikogen. To jest substancja zapasowa, zmagazynowana w szczególności w wątrobie i w mięśniach. Wielocukier ten złożona jest z olbrzymiej ilości cząsteczek glikozy. Przy użytkowaniu do produkcji energii zostaje on rozłożony poprzez adrenalinę na cząsteczki glikozy, które w okresie utleniania dają energię potrzebną do skurczu włókien mięśniowych. Nadmiar glikozy może być jednak z powrotem zamieniany poprzez insulinę na glikogen.
Skrobia roślinna magazynowana jest w bulwach, kłączach, cebulach i nasionach i służy jako substancja pokarmowa dla rozwijającej się rośliny
- Wrzody Przewodu Pokarmowego:
- wrzodowa żołądka i dwunastnicy wywołana pośpiechem, napięciem nerwowym, stresami i dramatycznymi przeżyciami, nieregularnym i nieracjonalnym odżywianiem, paleniem papierosów i piciem alkoholu. Istotą wielocukry co to jest.
- Witamina A:
- dwuterpenowy, jasnożółta ciecz oleista albo żółte kryształy o temp. topnienia 62-64° C, nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w tłuszczach i w benzenie, alkoholu, eterze i większości wielocukry definicja.
- Witamina B13:
- z gatunku B (odkryte poprzez Kazimierza Funka) mają sporo cech wspólnych i z tego względu są regularnie określane jako wit. B-kompleks. Najczęściej występują w takich samych produktach spożywczych wielocukry co znaczy.
- Węglowodany:
- cukry, ekipa związków obejmująca wieloalkoholoaldehydy i substancje, które po hydrolizie uwalniają te związki albo ich pochodne. Nazwa węglowodany opiera się na dawnym twierdzeniu, iż sacharydy wielocukry słownik.
- Witamina BC:
- z gatunku B (odkryte poprzez Kazimierza Funka) mają sporo cech wspólnych i z tego względu są regularnie określane jako wit. B-kompleks. Najczęściej występują w takich samych produktach spożywczych wielocukry znaczenie.
Czym jest Wielocukry znaczenie w Słownik W .