Definicja Warzywa i owoce
Co to znaczy WARZYWA I OWOCE:
Warzywa i owoce - dzieli się na 3 ekipy:
ekipa I - warzywa i owoce bogate w witaminę C:
warzywa: wszystkie kapustne: kapusta biała, włoska, czerwona i pekińska i brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa; pomidory, papryka, nać pietruszki, koper zielony, szczypiorek i chrzan.
owoce: wszystkie jagodowe: porzeczki czarne, czerwone i białe, truskawki, maliny, jeżyny, czarne jagody - borówki czernice, agrest, żurawiny;
owoce cytrusowe: cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki; owoce dzikiej róży i rokitnika.
ekipa II - warzywa i owoce bogate w karoten: (karoten w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A). Do ekipy tej należą warzywa i owoce o zabarwieniu żółtopomarańczowym i zielonym, gdzie obecność karotenu "zamaskowana" jest zielonym chlorofilem.
warzywa: marchew, dynia, zielona sałata, szpinak, szczaw.
owoce: morele, czereśnie, zielone śliwki, banany, melony.
W karoten bogate są również warzywa z gatunku I, na przykład: pomidory, papryka, jarmuż, nać pietruszki, koper zielony i szczypior.
ekipa III - warzywa i owoce bogate w składniki mineralne, błonnik, kwasy organiczne:
warzywa: buraki, cukinia, cebula, czosnek, ogórki, pory, selery, skorzonera, szparagi, rzodkiewka, rzodkiew czarna i biała, rzepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, salsefia.
owoce: jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, arbuzy
ekipa I - warzywa i owoce bogate w witaminę C:
warzywa: wszystkie kapustne: kapusta biała, włoska, czerwona i pekińska i brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa; pomidory, papryka, nać pietruszki, koper zielony, szczypiorek i chrzan.
owoce: wszystkie jagodowe: porzeczki czarne, czerwone i białe, truskawki, maliny, jeżyny, czarne jagody - borówki czernice, agrest, żurawiny;
owoce cytrusowe: cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki; owoce dzikiej róży i rokitnika.
ekipa II - warzywa i owoce bogate w karoten: (karoten w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A). Do ekipy tej należą warzywa i owoce o zabarwieniu żółtopomarańczowym i zielonym, gdzie obecność karotenu "zamaskowana" jest zielonym chlorofilem.
warzywa: marchew, dynia, zielona sałata, szpinak, szczaw.
owoce: morele, czereśnie, zielone śliwki, banany, melony.
W karoten bogate są również warzywa z gatunku I, na przykład: pomidory, papryka, jarmuż, nać pietruszki, koper zielony i szczypior.
ekipa III - warzywa i owoce bogate w składniki mineralne, błonnik, kwasy organiczne:
warzywa: buraki, cukinia, cebula, czosnek, ogórki, pory, selery, skorzonera, szparagi, rzodkiewka, rzodkiew czarna i biała, rzepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, salsefia.
owoce: jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, arbuzy
Czym jest Warzywa i owoce znaczenie w Słownik W .