Definicja Tokoferole
Co to znaczy WITAMINA E:
Tokoferole, ekipa związków wywodząca się z dihydrochromanu. Wielkocząsteczkowe fenole różniące się położeniem grup metylowych. Żółte oleje rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych, nierozpuszczalne w wodzie, trwałe do temp. 200° C, nieodporne na działanie utleniaczy (trwalsze są estry tokoferoli). Wit. E pozyskiwana jest raczej poprzez wyodrębnienie z kiełków nasion (w pierwszej kolejności z kiełków pszenicy). Bierze udział w procesach oddychania tkankowego, wpływa na produkcję hormonów płciowych.
Brak witaminy E skutkuje zaburzenia czynności gruczołów płciowych i przebiegu ciąży.
Występuje między innymi w: mące razowej, oliwie, warzywach liściastych, sałacie, nabiale, tłuszczu wieprzowym
Brak witaminy E skutkuje zaburzenia czynności gruczołów płciowych i przebiegu ciąży.
Występuje między innymi w: mące razowej, oliwie, warzywach liściastych, sałacie, nabiale, tłuszczu wieprzowym
Czym jest Tokoferole znaczenie w Słownik T .