SOJA co to jest
Co to znaczy SOJA? Słownik Glycine hispida), zwanej także soją owłosioną albo szorstką (Glycine max.

Czy przydatne?

Definicja Soja

Co to znaczy SOJA: Nasiona jednorocznej rośliny strączkowej - soi uprawnej (Glycine hispida), zwanej także soją owłosioną albo szorstką (Glycine max) z rodz. motylkowatych pochodzącej z Azji Wschodniej, gdzie uprawiano ją już od tys. lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się do Indii, Korei, Sri Lanki i pozostałych państw tego kontynentu. Później dotarła do północnej Afryki, rejonu Morza Śródziemnego i południowo-wschodniej Europy i do Ameryki. W Polsce soję uprawia się od 1878 roku.
Owoc soi - łuszczyna długości 3-7 cm - zawiera 2-3 nasiona o, przeważnie, kulistym kształcie. To jest cenne warzywo zawierające łatwo przyswajalne białko (około 40%) o dużej wartości biologicznej (zbliżonej do wartości białka mięsnego i z powodzeniem je zastępujące) i między innymi: wapń, fosfor, żelazo, witaminy: A, B1, B2, PP.
Soja jest zasadotwórcza, z jej ziaren produkuje się między innymi olej, mąkę sojową (z której azjaci wyrabiają makaron), preparaty białkowe, serki sojowe (z niedojrzałych nasion wyciska się mleko, które w dalszym ciągu ścina się w twaróg), a również - przyrządzany w wielu odmianach - sos sojowy, który otrzymuje się drogą kilkuletniej fermentacji pulpy sojowej z dodatkiem mąki pszennej, wody morskiej i pod działaniem szczególnych grzybków z ekipy kropidlaków.
Soja występuje w wielu odmianach dających ziarno jasne albo ciemne, różnej wielkości i smaku. Do w najwyższym stopniu znanych odmian w Polsce zalicza się: Warszawska, Puławska Żółta, Bydgoska, Młochowska, Oliwkowa, Złotka.
Nasiona soi powinny być przechowywane w temp. 0-5° Celsjusza przy wilgotności powietrza 55-75%

Czym jest Soja znaczenie w Słownik S .