SKROBIA co to jest
Co to znaczy SKROBIA? Słownik polisacharyd, a więc wielocukier stanowiący materiał zapasowy roślin.

Czy przydatne?

Definicja Skrobia

Co to znaczy SKROBIA: (C6H10O5)n; szeroko rozpowszechniony w przyrodzie polisacharyd, a więc wielocukier stanowiący materiał zapasowy roślin gromadzony w formie ziaren w liściach, nasionach, owocach, korzeniach, bulwach i rdzeniu łodygi.
to jest bezbarwny proszek trudno rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w alkoholu i eterze, wykorzystywany m. in. w kosmetyce do wyrobu pudrów i talków. Skrobia jest surowcem do otrzymywania glukozy, alkoholu etylowego, jest także użytkowana jako klej i krochmal.
W zależności od pochodzenia rozróżnia się skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą i tym podobne Różnią się one wielkością i kształtem ziaren. Ziarna skrobi mają średnicę 2-120 µm, zależnie od pochodzenia mają różne właściwości i wygląd. Skrobia hydrolizuje wyłącznie na alfa-D-glukozę, ale nie jest jednorodnym chemicznie związkiem - złożona jest z dwóch polisacharydów inaczej zbudowanych: z amylozy łatwiej rozpuszczalnej w wodzie i amylopektyny, z reguły w relacji ilościowym 22-30% : 70-78%.
Skrobia tworzy roztwory koloidowe. Jednoprocentowy roztwór wodny skrobi jest stosowany do wykrywania jodu cząsteczkowego, z którym tworzy zabarwienie niebieskie w rezultacie adsorpcji jodu na cząstkach skrobi. W czasie hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy polisacharydowe tworząc kolejno:
amylodekstryny (barwiące się J2 na niebiesko),
erytrodekstryny (barwiące się J2 na czerwono),
achrodekstryny (nie barwiące się J2) i
maltozę i glukozę

Czym jest Skrobia znaczenie w Słownik S .