co to jest
Co to znaczy POR? Słownik ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło.

Czy przydatne?

Definicja Por

Co to znaczy POR: Dwuletnia roślina zielona z rodz. amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tys. lat. Starożytni Egipcjanie i Rzymianie bardzo cenili to warzywo. Aktualnie pory są rozpowszechnione w całej Europie, także w Polsce, a również w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Roślina ta wyrasta do wysokości 40-90 cm, ma mięsiste liście barwy od jasnozielonej do ciemnozielonej, uformowane u nasady tak zwany cebuli. Pory mają spore wartości smakowe i odżywcze. Dlatego sugerowane są szczególnie dla dzieci i młodzieży i osób prowadzących siedzący tryb życia. Są także zasadotwórcze. Do spożycia przeznacza się prawie całe pory, niezależnie od piętki i górnych odcinków. Należy jednak pamiętać, iż bardziej łagodne są białe części, z kolei zielone są aromatyczniejsze, dzięki zawartości olejków eterycznych. Warzywo tj. szczególnie sugerowane w leczeniu reumatyzmu, ma działanie moczopędne i wzmaga laktację.
Por zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy

Czym jest Por znaczenie w Słownik P .