PIETRUSZKA co to jest
Co to znaczy PIETRUSZKA? Słownik dwuletnia roślina z rodz. baldaszkowatych, pochodząca pierwotnie.

Czy przydatne?

Definicja Pietruszka

Co to znaczy PIETRUSZKA: a więc pietruszka zwykła (Petroselinum sativum Hoffm.), dwuletnia roślina z rodz. baldaszkowatych, pochodząca pierwotnie ze wschodniej części strefy śródziemnomorskiej - najprawdopodobniej z Sardynii. Od wieków uprawiana w Europie i innych częściach świata jako warzywo. Do Europy Środkowej sprowadził ją Karol Ogromny. Wytwarza korzeń palowy długości do trzydziestu centymetrów i połyskujące dwu albo trzykrotne pierzaste liście. W drugim roku wegetacji roślina wydaje nagą, do osiemdziesięciu centymetrów wysoką, u góry rozgałęzioną łodygę, zakończoną baldachowatymi kwiatostanami. Pietruszka ma drobne, niepozorne kwiaty, a jej owoce to jajowate, ok. trzymilimetrowe, oliwkowozielone dwurozłupki.
W uprawie występują DWIE ODMIANY:
naciowa (subsp. macrocarpum), z twardym, niejadalnym korzeniem, której liście wykorzystuje się do celów spożywczych, i - przeważnie uprawiana - odmiana
korzeniowa (subsp. microcarpum), z jadalnymi zarówno korzeniami, jak i liśćmi.
Obie formy zawierają olejki eteryczne, nadające im specyficzny smak i zapach.
Pietruszka, w szczególności naciowa jest najpopularniejszym warzywem na świecie.
Pietruszka naciowa jest o sporo bogatsza od korzeniowej w składniki odżywcze. Zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C (wiele), kwas nikotynowy.
Pietruszka korzeniowa z kolei zawiera o sporo mniej tak cennego fosforu, w ogóle nie zawiera sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, ma mniej witamin i białka.
w najwyższym stopniu dostępne odmiany pietruszki korzeniowej: Bardowicka, Berlińska, Cukrowa, Lenka. W najwyższym stopniu dostępne odmiany pietruszki naciowej: Naciowa Paprociolistna, Kędzierzawa, Perfection

Czym jest Pietruszka znaczenie w Słownik P .