PIEPRZ CZERWONY co to jest
Co to znaczy PAPRYKA? Słownik jednorocznej rośliny warzywnej z rodz. psiankowatych, sięgającej.

Czy przydatne?

Definicja Pieprz czerwony

Co to znaczy PAPRYKA: Pieprz czerwony, pieprz turecki, pieprzowiec roczny. Owoce jednorocznej rośliny warzywnej z rodz. psiankowatych, sięgającej około 60 cm wysokości z białymi kwiatami wyrastającymi z kątów liści mających kształt jajowaty, eliptyczny albo lancetowaty. Ojczyzną tego warzywa jest najprawdopodobniej Kolumbia, aczkolwiek rośnie również w sąsiednich państwach Ameryki Środkowej i Południowej. Nasiona tej rośliny do Europy przywiózł - towarzyszący wyprawie Kolumba - hiszpański doktor Chanca. Od tego czasu papryka błyskawicznie rozprzestrzeniła się w Hiszpanii, w dalszym ciągu we Włoszech, w południowej Francji, Turcji i pozostałych państwach bałkańskich, aż po Indie. Do szerokiego rozpropagowania papryki przyczynili się Węgrzy, używający jej od 1526 roku, dla których papryka stała się narodową jarzyną i przyprawą. Czerwona ostra papryka króluje także w kuchni tunezyjskiej.
Świeża papryka zawiera pięć razy więcej witaminy C niż cytryna!
Rozróżnia się zasadniczo CZTERY Typy ODMIAN PAPRYKI:
słodką o sporych owocach: Bułgarska Słodka, Rominesc 69x Cecey, World Beater, Lednicka, Califorina Wonder;
słodką o średnich i małych owocach: Cecei Fellalo;
półostrą o średnich owocach: Długa z Mor;
ostrą o małych owocach: Ostra z Turka, Bronowicka Ostra.
Wszystkie typy odmian zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C, kwas nikotynowy

Czym jest Pieprz czerwony znaczenie w Słownik P .