Definicja Patisony
Co to znaczy PATISONY:
Jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych, której ojczyzną jest południowa część Ameryki Północnej. Patisony są szeroko rozpowszechnione w państwach Zachodniej Europy, w Czechach i na Słowacji i w państwach byłego Związku Radzieckiego. W Polsce warzywo to uprawia się od niedawna.
Owoce patisona są płaskie z pofałdowanymi brzegami barwy białej, niekiedy z lekkim zielonkawym odcieniem (grubość: 4-6 cm; średnica: 8-12 cm). Pod nieco twardą skórką znajduje się biały albo kremowy miąższ z licznymi, łatwymi do usunięcia pestkami. Warzywo zbiera się po 8-10 dniach od zawiązania owocu, a po 5 tygodniach od wysiania. Patisony zawierają między innymi: wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C
Owoce patisona są płaskie z pofałdowanymi brzegami barwy białej, niekiedy z lekkim zielonkawym odcieniem (grubość: 4-6 cm; średnica: 8-12 cm). Pod nieco twardą skórką znajduje się biały albo kremowy miąższ z licznymi, łatwymi do usunięcia pestkami. Warzywo zbiera się po 8-10 dniach od zawiązania owocu, a po 5 tygodniach od wysiania. Patisony zawierają między innymi: wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C
Czym jest Patisony znaczenie w Słownik P .