Definicja Marchew
Co to znaczy MARCHEW:
Marchew jadalna, dwuletnia roślina z rodz. baldaszkowatych pochodzenia azjatyckiego, znana już w starożytności, ale wówczas nie miała większego znaczenia w żywieniu, bo jej smak daleko odbiegał od smaku dzisiejszej marchwi. Dopiero w XVI wieku wprowadzona została do wykwintnej kuchnii, gdyż wtedy właśnie po wieloletnich doświadczeniach wyhodowano odmianę charakteryzującą się lepszym smakiem. Odtąd marchew jest fundamentalną jarzyną we wszystkich kuchniach świata. Korzeń marchwi ma długość około 35 cm i grubość od 3 do 6 cm, kształt cylindryczny, stożkowaty albo wrzecionowaty o intensywnym czerwonopomarańczowym zabarwieniu.
Zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: owocowe, nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, inozyt, cholinę.
Marchew jest wyjątkowo łatwo strawna. W najwyższym stopniu znane odmiany: Amager, Amsterdamska, Duwicka, Lenka, Londyńska, Nantejska, Perfekcja
Zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: owocowe, nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, inozyt, cholinę.
Marchew jest wyjątkowo łatwo strawna. W najwyższym stopniu znane odmiany: Amager, Amsterdamska, Duwicka, Lenka, Londyńska, Nantejska, Perfekcja
Czym jest Marchew znaczenie w Słownik M .