Definicja Malina właściwa
Co to znaczy MALINA WŁAŚCIWA (RUBUS IDAEUS L.):
Krzew z rodz. różowatych (Rosaceae), występujący w Europie i północnej i zachodniej Azji. W Polsce rośnie dość pospolicie na niżu i w górach aż po strefę kosodrzewiny, w lasach i zaroślach i na porębach leśnych.
Malina wydaje pędy obłe, nieco oszronione, łukowato wygięte, do dwóch metrów wysokie, w dole okryte słabymi szczecinowatymi kolcami. Ma liście trzy-, pięcio- albo siedmiolistkowe, ogonkowe z wąskimi przylistkami u nasady. Listki pod spodem są białofilcowate, na brzegu ostro piłkowane. Kwiaty białe, promieniste, zgromadzone w grona albo baldachogrona. Owoc maliny to wielokrotny pestkowiec barwy czerwonej, malinowej.
Malina jest aktualnie uprawiana na sporą skalę jako krzew owocowy w wielu państwach klimatu umiarkowanego. W uprawie znanych jest sporo odmian. Pędy maliny żyją poprzez 2 lata. Owocują w drugim roku i jesienią usychają. Jednak roślina wydaje nowe pędy.
Do celów leczniczych zbiera się w lipcu świeżo dojrzałe, jędrne owoce maliny i suszy w suszarni ogrzewanej początkowo w temp. około 30° C, a w dalszym ciągu dosusza w temp. 50° C. Napar z suszonych owoców albo syrop ze świeżych (syrop malinowy podaje się w szczególności dzieciom) pobudzają czynność gruczołów potowych i w stanach gorączkowych powodują po pół godzinie (do godziny) obfite wydzielanie potu.
Do celów farmaceutycznych zbiera się także pośrodku lata młode, dobrze wyrośnięte liście maliny i suszy w suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie. Liście maliny działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wyciągi wodne, zawierające garbniki, hamują postęp bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę. Powodują także nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich jelit, naczyń krwionośnych i macicy. Zarówno napar z suszonych owoców maliny, jak i syrop malinowy są od dawna znanym i regularnie użytkowanym domowym lekiem napotnym w bakteryjnych i wirusowych chorobach z podwyższoną temperaturą. Owoce maliny wchodzą w skład mieszanki ziołowej Pyrosan (HERBAPOL), stosowanej jako lek napotny i przeciwgorączkowy
Malina wydaje pędy obłe, nieco oszronione, łukowato wygięte, do dwóch metrów wysokie, w dole okryte słabymi szczecinowatymi kolcami. Ma liście trzy-, pięcio- albo siedmiolistkowe, ogonkowe z wąskimi przylistkami u nasady. Listki pod spodem są białofilcowate, na brzegu ostro piłkowane. Kwiaty białe, promieniste, zgromadzone w grona albo baldachogrona. Owoc maliny to wielokrotny pestkowiec barwy czerwonej, malinowej.
Malina jest aktualnie uprawiana na sporą skalę jako krzew owocowy w wielu państwach klimatu umiarkowanego. W uprawie znanych jest sporo odmian. Pędy maliny żyją poprzez 2 lata. Owocują w drugim roku i jesienią usychają. Jednak roślina wydaje nowe pędy.
Do celów leczniczych zbiera się w lipcu świeżo dojrzałe, jędrne owoce maliny i suszy w suszarni ogrzewanej początkowo w temp. około 30° C, a w dalszym ciągu dosusza w temp. 50° C. Napar z suszonych owoców albo syrop ze świeżych (syrop malinowy podaje się w szczególności dzieciom) pobudzają czynność gruczołów potowych i w stanach gorączkowych powodują po pół godzinie (do godziny) obfite wydzielanie potu.
Do celów farmaceutycznych zbiera się także pośrodku lata młode, dobrze wyrośnięte liście maliny i suszy w suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie. Liście maliny działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wyciągi wodne, zawierające garbniki, hamują postęp bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę. Powodują także nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich jelit, naczyń krwionośnych i macicy. Zarówno napar z suszonych owoców maliny, jak i syrop malinowy są od dawna znanym i regularnie użytkowanym domowym lekiem napotnym w bakteryjnych i wirusowych chorobach z podwyższoną temperaturą. Owoce maliny wchodzą w skład mieszanki ziołowej Pyrosan (HERBAPOL), stosowanej jako lek napotny i przeciwgorączkowy
Czym jest Malina właściwa znaczenie w Słownik M .