KORZENIE WĘŻYMORDU co to jest
Co to znaczy SKORZONERA? Słownik rodz. złożonych pochodzącej z południowej i środkowej Europy.

Czy przydatne?

Definicja Korzenie wężymordu

Co to znaczy SKORZONERA: Czarne korzonki, korzenie wężymordu, wieloletniej rośliny z rodz. złożonych pochodzącej z południowej i środkowej Europy. Skorzonera jest uprawiana dopiero od przełomu XVI i XVII wieku, wcześniej spełniała rolę leczniczą jako środek przeciwko jadowi żmii. Aktualnie uchodzi za doskonałe warzywo o szerokim wykorzystaniu kulinarnym, w szczególności w państwach Europy Zachodniej.
Do spożycia przeznacza się korzeń o ciemnobrunatnej skórce, pod którą znajduje się biały, soczysty miąższ w smaku zbliżony do szparagów. Warzywo osiąga długość do 30 cm przy średnicy od 3 do 4 cm. Kształt i rozmiar skorzonery zależą od warunków uprawy i odmiany. We Francji spożywa się także młode listki. Skorzonera dojrzewa na jesieni, lecz w gruncie może pozostać do przymrozków.
To cenne pod względem odżywczym i smakowym warzywo zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C i kwas nikotynowy.
w najwyższym stopniu popularne odmiany to: Rosyjska Olbrzymia, Jednoroczna Olbrzymia, Czarny Piotruś, Wulkan, Schwarze Peter, Einjahrige Riesen

Czym jest Korzenie wężymordu znaczenie w Słownik K .