Definicja Groszek zielony
Co to znaczy GROSZEK ZIELONY:
Młode strąki i nasiona szczególnych odmian grochu siewnego, z rodz. motylkowatych, szeroko rozpowszechnionego na całym świecie. Pierwsze wzmianki na temat spożycia groszku zielonego pochodzą z Francji z XVI i XVII wieku.
Groszek zielony jest rośliną jednoroczną o wielu odmianach (w Polsce w najwyższym stopniu znane to: Iłówiecki, De Grace, Lincoln), dość znacząco różniących się pomiędzy sobą wielkością, smakiem, a również wartością odżywczą. Ziarna groszku są soczyste, łagodne, zielone, niemączyste, słodkie, lekko strawne i bardzo odżywcze. Zawierają między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy; biotynę.
Groszek działa odkwaszająco na organizm, co wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
Groszek zielony jest rośliną jednoroczną o wielu odmianach (w Polsce w najwyższym stopniu znane to: Iłówiecki, De Grace, Lincoln), dość znacząco różniących się pomiędzy sobą wielkością, smakiem, a również wartością odżywczą. Ziarna groszku są soczyste, łagodne, zielone, niemączyste, słodkie, lekko strawne i bardzo odżywcze. Zawierają między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy; biotynę.
Groszek działa odkwaszająco na organizm, co wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
Czym jest Groszek zielony znaczenie w Słownik G .