GROCH co to jest
Co to znaczy GROCH? Słownik rośliny jednorocznej, strączkowej, z rodz. motylkowatych, której.

Czy przydatne?

Definicja Groch

Co to znaczy GROCH: Nasiona różnych odmian grochu siewnego (Pisum sativum), rośliny jednorocznej, strączkowej, z rodz. motylkowatych, której ojczyzną jest Azja Mniejsza. Uprawiany był już w czasach starożytnych w Grecji, Rzymie, Egipcie. Nasiona grochu znaleziono w osadach z epoki kamiennej na Węgrzech i z epoki brązu - w Szwajcarii i we Francji. W Polsce także znany od bardzo dawna. Obiektem uprawy są dojrzałe, suche, kuliste, elipsoidalne albo walcowate ziarna znajdujące się wewnątrz strąka. Ziarna gładkie zawierają więcej skrobi, z kolei pomarszczone - więcej cukru. Z racji na kształt odznacza się: strąki łatwe, silnie zgięte, spłaszczone, zakrzywione. Również ziarna mogą mieć różne kształty, różną rozmiar i powierzchnię skórki.
Groch poświęcony na ziarno zbiera się wtedy, gdy strąki są już kompletnie wyrośnięte, a ziarno w pełni soczyste. Strąki zbyt inicjalnie zgromadzone zawierają ziarno miękkie i rozpadające się, z kolei zgromadzone zbyt późno - twarde, mączyste o gorzkim smaku.
Groch zawiera wiele białka, jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze: biotynę, sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy; witaminy: E, B1, B2, B6, C.
w najwyższym stopniu znane odmiany grochu to: Beta, Alaska Expres, Delikates, Lincoln, Cud Kelvedonu, Cud Ameryki, Delisa II

Czym jest Groch znaczenie w Słownik G .