GLICERYNA co to jest
Co to znaczy GLICERYNA? Słownik alifatyczny nasycony. Gęsta, bezwonna i bezbarwna syropowata ciecz.

Czy przydatne?

Definicja Gliceryna

Co to znaczy GLICERYNA: C3H8O3. 1,2,3-propanotriol; trihydroksylowy alkohol alifatyczny nasycony. Gęsta, bezwonna i bezbarwna syropowata ciecz o słodkim smaku, nietoksyczna, o temp. topnienia 20 stopni Celsjusza, temp. wrzenia 290 stopni Celsjusza, mieszająca się z wodą i alkoholem, nierozpuszczalna w eterze i chloroformie, higroskopijna, lotna z parą wodną. Występuje w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych, które zawierają 10% gliceryny w formie glicerydów. Glicerynę otrzymuje się jako wytwór uboczny przy wyrobie mydła, poprzez fermentację alkoholową cukru w obecności siarczanu sodowego i syntetycznie z propylenu. Użytkowana do produkcji nitrogliceryny, farb graficznych, apretur (w przemyśle tekstylnym) i w przemyśle barwników, spożywczym (do produkcji likierów), farmaceutycznym i kosmetycznym - cenny środek nawilżający używany do produkcji kosmetyków. Ponadto glicerynę używa się do produkcji syntetycznych tłuszczów

Czym jest Gliceryna znaczenie w Słownik G .