CUKRY co to jest
Co to znaczy WĘGLOWODANY? Słownik wieloalkoholoaldehydy i substancje, które po hydrolizie uwalniają.

Czy przydatne?

Definicja Cukry

Co to znaczy WĘGLOWODANY: Sacharydy, cukrowce, cukry, ekipa związków obejmująca wieloalkoholoaldehydy i substancje, które po hydrolizie uwalniają te związki albo ich pochodne. Nazwa węglowodany opiera się na dawnym twierdzeniu, iż sacharydy mają wzór Cm(H2O)n. Jednak sporo związków zaliczanych aktualnie do sacharydów nie ma takiego wzoru sumarycznego i zawiera prócz C, H i O dodatkowe pierwiastki.
Nazwa sacharydy wywodzi się od sacharozy, sacharydu powszechnie używanego w celach spożywczych i zwanego kolokwialnie cukrem.
DO SACHARYDÓW NALEŻĄ:
monosacharydy, a więc jednocukry, cukry łatwe;
oligosacharydy, a więc kilkucukry złożone z kilku (od 2 do 10) monosacharydów,
polisacharydy zbudowane z dużej liczby monosacharydów (nawet rzędu 1000).
Monosacharydy i oligosacharydy różnią się zasadniczo od polisacharydów i dlatego nazwę cukry stosuje się tylko do dwóch pierwszych grup.
Monosacharydy i oligosacharydy są słodkie, rozpuszczalne w wodzie, łatwo krystalizują i mają ustaloną masę cząsteczkową. W odróżnieniu do nich polisacharydy nie mają słodkiego smaku, są mniej rozpuszczalne albo w ogóle nierozpuszczalne w wodzie i są zróżnicowane pod względem masy cząsteczkowej. Monosacharydy zawierają węgle asymetryczne i dlatego tworzą izomery optyczne. Naturalne monosacharydy wykazują z reguły konfigurację D na przedostatnim atomie węgla. Z najprostszego cukru - aldehydu D-glicerynowego - można wyprowadzić szereg D-aldoz. Do głownych D-aldoz należą: glukoza (Glc), galaktoza (Gal), mannoza (Man) i ryboza (Rib).
W podobny sposób można wyprowadzić szereg L-aldoz z aldehydu L-glicerynowego. Z kolei z dihydroksyacetonu można wyprowadziĆ szereg ketoz. Z ketoheksoz główna jest fruktoza.
Węglowodany zaliczane są do ekipy składników energetycznych i występują raczej w produktach pochodzenia roślinnego. Ich najbogatszym źródłem są: mąka, kasze, pieczywo, suche nasiona roślin strączkowych, a więc groch i fasola i ziemniaki. Zawierają one 20-70% węglowodanów w formie skrobi.
w najwyższym stopniu skoncentrowanym źródłem węglowodanów jest cukier.
Do ekipy produktów węglowodanowych zalicza się ponadto błonnik, którego rola nie bazuje na dostarczaniu energii. Rozpowszechniony w przyrodzie jako materiał budulcowy i podporowy roślin jest istotnym składnikiem pożywienia, jednakże ustrój ludzki nie trawi go i nie przyswaja.
Zawartość węglowodanów w pożywieniu jest niezbędna do prawidłowego przetwarzania tłuszczów, ale ich nadmiar prowadzi do otyłości
Co znaczy Cholekalcyferol:
Porównanie witamin D (kalcyferol) wywodzących się ze steroli. W organizmie powstają z pewnych steroli, stanowiących prowitaminy D, pod wpływem promieni nadfioletowych. Związki te są przyjmowane z pokarmem i cukry co znaczy.
Krzyżówka Chinina:
Dlaczego chinolinowy, otrzymywany z kory drzewa chinowego (zobacz: CHINOWIEC). Biały proszek o temp. topnienia 177° C, słabo rozpuszczalny w wodzie, o gorzkim smaku. Z kwasami tworzy sole rozpuszczalne w cukry krzyżówka.
Co to jest Cyjanokobalamina:
Jak lepiej z gatunku B (odkryte poprzez Kazimierza Funka) mają sporo cech wspólnych i z tego względu są regularnie określane jako wit. B-kompleks. Najczęściej występują w takich samych produktach spożywczych cukry co to jest.
Słownik Cholesterol:
Kiedy C27H45OH, przedstawiciel steroidów (steroli) zwierzęcych, zwanych zoosterolami. Temp. topnienia: 149° C, temp. wrzenia: 360° C (z rozkładem). Cholesterol jest nierozpuszczalny w wodzie, trudno cukry słownik.
Czym jest Cukier Słodowy:
Od czego zależy cukier trzcinowy - sacharoza C12H22O11. Otrzymywany z trzciny cukrowej i z buraków cukrowych. W celu wydobycia cukru pokrojone buraki ługuje się wodą w temp. 75-85° C. Otrzymany sok, zawierający cukry czym jest.
  • Dodano:
  • Autor:

Czym jest Cukry znaczenie w Słownik C .