Definicja (Bio)flawonoidy
Co to znaczy (BIO)FLAWONOIDY:
Związki fenolowe charakterystyczne dla roślin, zawierające dwa pierścienie benzenowe, połączone fragmentem trójwęglowym, który może tworzyć dodatkowy pierścień z udziałem atomu tlenu. Odpowiednikiem flawonoidów są antocyjaniny (antocyjany), barwniki roślinne rozpuszczalne w wodzie, występujące w większości kwiatów i owoców, na przykład pelargonidyna w roślinach rejonów górskich.
Flawonowe barwniki - barwniki żółte występujące w formie rozpuszczonej w soku komórkowym. Nadają żółtą barwę różnym częściom roślin, przeważnie płatkom korony. Są glikozydami - zawierają cukier prosty, przeważnie glukozę, niekiedy galaktozę, arabinozę, i związek o charakterze niecukrowym - aglikon. Aglikonem w glikozydach flawonowych są pochodne flawonu albo hydroksyflawonu (flawonolu).
Flawon - 2-fenylochromon, 2-fenylobenzopiron. Flawon stanowi substancję macierzystą wielu roślinnych barwników - flawonoli.
Flawonole - hydroksylowe pochodne flawonu, występujące w świecie roślinnym barwniki najczęściej żółte. Do w najwyższym stopniu rozpowszechnionych należą:
rutyna (na przykład w gryce i tytoniu),
hesperydyna (na przykład w skórce owoców cytrusowych),
kwercetyna (na przykład w łusce cebuli i tytoniu).
to są trzy główne bioflawonoidy wykazujące właściwości witaminy P.
Bioflawonoidy występują w owocach cytrusowych, perełkowcu japońskim, rucie, fiołku trójbarwnym, gryce i wielu innych roślinach
Flawonowe barwniki - barwniki żółte występujące w formie rozpuszczonej w soku komórkowym. Nadają żółtą barwę różnym częściom roślin, przeważnie płatkom korony. Są glikozydami - zawierają cukier prosty, przeważnie glukozę, niekiedy galaktozę, arabinozę, i związek o charakterze niecukrowym - aglikon. Aglikonem w glikozydach flawonowych są pochodne flawonu albo hydroksyflawonu (flawonolu).
Flawon - 2-fenylochromon, 2-fenylobenzopiron. Flawon stanowi substancję macierzystą wielu roślinnych barwników - flawonoli.
Flawonole - hydroksylowe pochodne flawonu, występujące w świecie roślinnym barwniki najczęściej żółte. Do w najwyższym stopniu rozpowszechnionych należą:
rutyna (na przykład w gryce i tytoniu),
hesperydyna (na przykład w skórce owoców cytrusowych),
kwercetyna (na przykład w łusce cebuli i tytoniu).
to są trzy główne bioflawonoidy wykazujące właściwości witaminy P.
Bioflawonoidy występują w owocach cytrusowych, perełkowcu japońskim, rucie, fiołku trójbarwnym, gryce i wielu innych roślinach
Czym jest Bio)flawonoidy znaczenie w Słownik B .