Definicja Bakterie redukujące (utleniające)
Co to znaczy AZOTYNY, AZOTANY:
Znajdujące się w glebie sole azotowe pobierane poprzez rośliny i obracane na budowę cząsteczek białka, stanowiącego fundamentalny obiekt ciała roślin i zwierząt. Powstają w rezultacie utleniania amoniaku i jego związków poprzez bakterie nitryfikacyjne (a więc nitryfikatory, z z łaciny nitrum = soda + facio = czynię) na tlenki azotu, które z innymi związkami mineralnymi tworzą znów azotowe związki glebowe. Nitryfikatory uzyskują potrzebną im do mechanizmów syntezy energię poprzez utlenienie amoniaku albo azotynów do azotanów, a więc w rezultacie nitryfikacji.
Są dwa typy bakterii nitryfikacyjnych:
Bakterie z rodzaju Nitrosomonas utleniają sole amonowe do azotynów.
Bakterie z rodzaju Nitrobacter utleniają azotyny do azotanów.
Azotany mogą być bezpośrednio używane jako źródło azotu poprzez rośliny, mogą gromadzić się w glebie (na przykład złoża saletry chilijskiej) albo ulegać rozkładowi poprzez bakterie denitryfikacyjne (bakterie wykorzystujące jako ostateczny akceptor wodoru azotany, azotyny albo podtlenek azotu z wytworzeniem amoniaku i azotu cząsteczkowego, uchodzącego do atmosfery, jako produktów końcowych reakcji. Mechanizm ten nazywa się denitryfikacją albo oddychaniem azotanowym i zachodzi w pierwszej kolejności wtedy, kiedy brak jest tlenu jako akceptora wodoru. Liczne denitryfikatory żyją w glebie i wodzie, przyczyniając się do lokalnych strat azotu glebowego, w szczególności w glebach słabo przewietrzanych. Wolny tlen hamuje denitryfikację, będąc bardziej pożądanym akceptorem wodoru niż utlenione związki azotu).
Bakterie nitryfikacyjne bytują raczej w glebie, wzbogacając ją w azotany, najchętniej używaną poprzez rośliny formę azotu. Zbyt intensywna nitryfikacja nie jest pożądana, bo azotany są znacząco łatwiej wypłukiwane z gleby niż jony amonowe.
innymi słowami, bakterie nitryfikacyjne utleniają amoniak produkowany w trakcie mechanizmów gnilnych (w rozkładzie białek) na azotyny, a te na azotany, poprzez co są bardzo istotnym faktorem obiegu związków azotowych w przyrodzie, azotany stanowią gdyż źródło pokarmu azotowego dla roślin wyższych
Są dwa typy bakterii nitryfikacyjnych:
Bakterie z rodzaju Nitrosomonas utleniają sole amonowe do azotynów.
Bakterie z rodzaju Nitrobacter utleniają azotyny do azotanów.
Azotany mogą być bezpośrednio używane jako źródło azotu poprzez rośliny, mogą gromadzić się w glebie (na przykład złoża saletry chilijskiej) albo ulegać rozkładowi poprzez bakterie denitryfikacyjne (bakterie wykorzystujące jako ostateczny akceptor wodoru azotany, azotyny albo podtlenek azotu z wytworzeniem amoniaku i azotu cząsteczkowego, uchodzącego do atmosfery, jako produktów końcowych reakcji. Mechanizm ten nazywa się denitryfikacją albo oddychaniem azotanowym i zachodzi w pierwszej kolejności wtedy, kiedy brak jest tlenu jako akceptora wodoru. Liczne denitryfikatory żyją w glebie i wodzie, przyczyniając się do lokalnych strat azotu glebowego, w szczególności w glebach słabo przewietrzanych. Wolny tlen hamuje denitryfikację, będąc bardziej pożądanym akceptorem wodoru niż utlenione związki azotu).
Bakterie nitryfikacyjne bytują raczej w glebie, wzbogacając ją w azotany, najchętniej używaną poprzez rośliny formę azotu. Zbyt intensywna nitryfikacja nie jest pożądana, bo azotany są znacząco łatwiej wypłukiwane z gleby niż jony amonowe.
innymi słowami, bakterie nitryfikacyjne utleniają amoniak produkowany w trakcie mechanizmów gnilnych (w rozkładzie białek) na azotyny, a te na azotany, poprzez co są bardzo istotnym faktorem obiegu związków azotowych w przyrodzie, azotany stanowią gdyż źródło pokarmu azotowego dla roślin wyższych
- Co to jest Biotyna:
- Porównanie z gatunku B (odkryte poprzez Kazimierza Funka) mają sporo cech wspólnych i z tego względu są regularnie określane jako wit. B-kompleks. Najczęściej występują w takich samych produktach spożywczych bakterie redukujące (utleniające) co to jest.
- Definicja Benzopirol:
- Dlaczego imina cykliczna, dwupierścieniowy związek aromatyczny o skondensowanym układzie pierścieni: benzenowego i pirolowego. Występuje w olejkach eterycznych (na przykład w olejku pomarańczowym), w kale bakterie redukujące (utleniające) definicja.
- Co znaczy Buraki:
- Jak lepiej zgrubiałe korzenie rośliny dwuletniej z rodz. kosmosowych, która była uprawiana już w starożytności obok Morza Śródziemnego. W Polsce buraki były znane w średniowieczu, podawano je na stole bakterie redukujące (utleniające) co znaczy.
- Słownik Brukselka:
- Kiedy rodz. krzyżowych pochodząca z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci (stąd jej nazwa od stolicy tego państwie - Brukseli). Znalazła uznanie w Europie Zachodniej, a później w stanach zjednoczonych bakterie redukujące (utleniające) słownik.
- Znaczenie Barwniki Naturalne:
- Od czego zależy farbowania między innymi jajek, włókien naturalnych i obrazów używano barwników naturalnych. Błękit i jego odcienie uzyskiwano ze znanego od 5 tysiący lat indyga (otrzymywanego z indygowca bakterie redukujące (utleniające) znaczenie.
Czym jest Bakterie redukujące znaczenie w Słownik B .