KAPUSTA co to jest
Co to znaczy KAPUSTA? Słownik KAPUSTA BRUKSELSKA (BRUKSELKA),KAPUSTA CZERWONA,KAPUSTA PEKIŃSKA.

Czy przydatne?

Definicja Kapusta

Co to znaczy KAPUSTA: W handlu dostępne są następujące gatunki:
KAPUSTA BIAŁA,
KAPUSTA BRUKSELSKA (BRUKSELKA),
KAPUSTA CZERWONA,
KAPUSTA PEKIŃSKA,
KAPUSTA WŁOSKA.

KAPUSTA BIAŁA - to odmiana botaniczna kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu i dlatego żuli surowe liście przed ucztą, a również pomiędzy poszczególnymi daniami. Warzywo od dawna jest popularne w Chinach. Do Polski dotarło przed wiekami i przetrwało do dziś.
Zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, kwas szczawiowy.
Najsmaczniejsza jest kapusta, której główki są twarde i ciężkie, gdyż liście takiej kapusty są łagodne i soczyste. Liście wewnętrzne dobrego gatunku kapusty są białe o cienkim unerwieniu, słodkie i łagodne. Głowy o grubych liściach i grubym unerwieniu są gorzkie, bo zawierają sporą liczba piekących olejków.
przeważnie uprawiane odmiany kapusty białej to:
Ditmarska - inicjalna odmiana o główkach średniej wielkości, kulistych albo lekko spłaszczonych i jasnozielonych liściach;
Sława z Enkhuizenu - średniowczesna odmiana o sporych, kulistych albo lekko spłaszczonych główkach i zielonożółtych liściach;
Amager - późna odmiana o sporych głowach kulistych, lekko spłaszczonych u góry, pasuje do kiszenia i przechowywania.

KAPUSTA BRUKSELSKA (BRUKSELKA) - dwuletnia roślina z rodz. krzyżowych pochodząca z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci (stąd jej nazwa od stolicy tego państwie - Brukseli). Znalazła uznanie w Europie Zachodniej, a później w stanach zjednoczonych ameryki. Brukselka w pierwszym okresie wegetacji tworzy gruby, silnie ulistniony pęd wysokości 70-90 cm. W kątach liści na pędzie kluczowym wyrasta 70-80 krótkich ulistnionych pędów bocznych, mających kształt główek wielkości orzecha włoskiego, które stanowią część jadalną rośliny. W stanie świeżym dostępna od października do końca stycznia, a przy właściwym przechowywaniu - nawet do marca. Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.
Zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, jod, karoten, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy, biotynę, kwas foliowy.
w najwyższym stopniu dostępne odmiany to:
Jade F1 - japońska krzyżówka heterozyjnie dojrzewająca o 2, 3 tygodnie przedtem od innych odmian, charakteryzująca się średniej wielkości, zbitymi, gładkimi i dość ciemnymi główkami;
Herkules - inicjalna odmiana o małych, dość ścisłych, owalnych, jasnozielonych główkach z liśćmi średniej wielkości;
Berner Markt - odmiana średniowczesna o główkach zwartych, średniej wielkości, ciemnozielonych.

KAPUSTA CZERWONA - botaniczna odmiana kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Znana i ceniona w starożytnej Grecji i Rzymie, skąd się rozprzestrzeniła. Aktualnie uprawiana jest na całym świecie. Kapusta czerwona ma główki małe albo średnie, twarde i silnie rozwinięte, liście czerwone albo ciemnoczerwone.
Warzywo to zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, biotynę, kwas pantotenowy i nikotynowy.
w najwyższym stopniu znane odmiany kapusty czerwonej to:
Koda - bardzo inicjalna odmiana o małych, twardych, okrągłych albo lekko spłaszczonych, ciemnoczerwonych główkach liści małych, z niezbyt mocnym nalotem woskowym;
Haco - odmiana średnio inicjalna o dość sporych, kulistych, bardzo ścisłych ciemnoczerwonych główkach zawierających okrągłe, spore, pokryte mocnym nalotem woskowym liście;
Kissendrup - odmiana średniopóźna o dość sporych, kulistych, bardzo ścisłych ciemnoczerwonych główkach liści okrągłych, sporych, pokrytych mocnym nalotem woskowym;
Holenderska - późna odmiana o kształtnych, dość sporych ciemnoczerwono-fioletowych główkach zawierających spore liście z mocnym nalotem woskowym;
Langendijker - bardzo późna odmiana o średniej wielkości kulistych, bardzo ścisłych i ciężkich fioletowoczerwonych główkach dość sporych liści z mocnym nalotem woskowym.

KAPUSTA PEKIŃSKA - nadziemna część kapusty warzywnej, dwuletniej rośliny z rodz. krzyżowych pochodzącej z Chin, gdzie uprawia się ją od V wieku. W Europie i Stanach Zjednoczonych zyskała popularność dopiero w latach trzydziestych, gdzie od razu stała się cenionym warzywem z racji na smak i wartości odżywcze. W Polsce znalazła uznanie dopiero w ostatnich latach. Główki kapusty pekińskiej są dość luźne, wydłużone, nieco podobne do główek sałaty rzymskiej. Pomarszczone liście mają kształt jajowaty albo łopatkowaty i są barwy żółtozielonej do ciemnozielonej. Liście wewnętrzne są jaśniejsze od zewnętrznych.
Warzywo to zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, karoteny, witaminę B1, B2, C, kwas nikotynowy.
Istnieje kilka odmian kapusty pekińskiej różniących się pomiędzy sobą wielkością główek, pokrojem, zabarwieniem i długością wegetacji. Do najpopularniejszych należą:
Chih-Li - w miarę późna odmiana charakteryzująca się zamkniętymi u góry główkami o wadze od 0,40 do 1,40 kg, o długich, wąskich, dość silnie owłosionych ciemnozielonych liściach z jasnozielonymi nerwami;
Pe-Tsai - o główkach zamkniętych u góry ważących od 0,50 do 1,30 kg - odmiana podobna do Chih-Li, jest różna dłuższym okresem wzrostu;
Siao-bei-bau-tou - odmiana inicjalna, znacząco różniąca się od wcześniejszych: wagą (są cięższe: ważą od 0,70 do 1,70 kg), wyglądem liści, które są szerokie, zielonożółte, nieowłosione i silnie pomarszczone i wyglądem główki, która jest zwarta, otwarta i rozszerzona u góry.

KAPUSTA WŁOSKA - botaniczna odmiana kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie jest uprawiana od wieków. Znali i wysoko ją cenili starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski przywiozła ją królowa Bona i tu jest spożywana od czterystu lat. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą.
Zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, fosfor, karoten, witaminę E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy.
Do najpopularniejszych odmian należą:
Przodownica - najwcześniejsza ze wszystkich odmian, o małych, prawie kulistych, niekiedy lekko spłaszczonych, dość luźnych, żółtozielonych główkach z wyraźnie pofałdowanymi liśćmi wewnętrznymi;
Vertus - dość późna odmiana o sporych, kulistych, nieco spłaszczonych, dość twardych, szarozielonych (z mocnym nalotem woskowym) główkach sporych, wyraźnie unerwionych liści,
Langendijker - odmiana bardzo późna o zielonych (z mocnym nalotem woskowym), średniej wielkości, lekko spłaszczonych, niekiedy wydłużonych główkach sporych, wyraźnie i gęsto unerwionych liści
Co znaczy Kabaczki:
Porównanie obejmująca grupę tak zwany dyni szparagowej, pochodzącej z południowej części Ameryki Środkowej.Owoce kabaczków są podłużne, butelkowate, zwężające się u nasady, o barwie zielonej, nakrapiane kapusta co znaczy.
Krzyżówka Kora Dębowa:
Dlaczego produkcji trzech spółek: Herbapolu, J. Szymanka i Vitaxu - Zakładu Zielarskiego Kawon . Ważnymi składnikami surowca są garbniki katechinowe, wolne kwasy - kwas elagowy i galusowy. Kora dębu jest kapusta krzyżówka.
Co to jest Kalafior:
Jak lepiej należąca do rodziny krzyżowych, najprawdopodobniej stanowi uszlachetnioną formę białego brokuła. Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany był w starożytnym Rzymie i kapusta co to jest.
Słownik Klimuszko O. Andrzej Czesław:
Kiedy najsłynniejszy w powojennej Polsce jasnowidz, uzdrowiciel, fitoterapeuta-zielarz, autor słynnej niegdyś książki Moje widzenie świata i wznawianej aktualnie Wróćmy do ziół (wydawanej niegdyś pod kapusta słownik.
Czym jest Kraby:
Od czego zależy są tak skutecznymi afrodyzjakami jak homary, są z kolei o sporo tańsze. Ich przyrządzenie wymaga trochę wysiłku. Najlepiej wybrać mięso, także to białe, ze szczypiec, zmiksować z dodatkiem czerwonej kapusta czym jest.
  • Dodano:
  • Autor:

Czym jest Kapusta znaczenie w Słownik K .