JARMUŻ co to jest
Co to znaczy JARMUŻ? Słownik ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego. Jarmuż był znany już w epoce.

Czy przydatne?

Definicja Jarmuż

Co to znaczy JARMUŻ: Dwuletnia roślina warzywna z rodz. krzyżowych, której ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego. Jarmuż był znany już w epoce brązu. Cenili go starożytni Grecy i Rzymianie - uprawiali kilka jego odmian. We Francji stał się dostępny w XIII wieku. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo dopiero w XVII wieku. Częścią jadalną są spore kędzierzawe liście w kolorze od zielonego do ciemnozielonego niekiedy z odcieniem fioletowym. Spożywać je można dopiero po pierwszych mrozach, gdyż wtedy zawierają mniej goryczy. Istnieją także odmiany bez goryczki.
Jarmuż jest bogaty w: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę E, B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, biotynę i witaminę C.
Do w najwyższym stopniu znanych odmian w Polsce należą: Niski Zielony Kędzierzawy, Średnio Wysoki Zielony Kędzierzawy, Wysoki Zielony Kędzierzawy, Skowroni Języczek

Czym jest Jarmuż znaczenie w Słownik J .