DROŻDŻE co to jest
Co to znaczy DROŻDŻE (Saccharomycetes)? Słownik śluzowatych wyciekach roślin, w hodowlach płynów.

Czy przydatne?

Definicja Drożdże

Co to znaczy DROŻDŻE (SACCHAROMYCETES): Grzyby z klasy workowców (Ascomycetes) żyjące na owocach, śluzowatych wyciekach roślin, w hodowlach płynów ulegających fermentacji, zimujące w glebie. Mają postać jajowatych, kulistych lub wałeczkowatych pojedynczych komórek. Nieliczne tworzą nitkowate grzybnie (drożdże piwne). Rozmnażają się poprzez pączkowanie, w trakcie którego komórka wytwarza jakby pączek dorastający etapowo wielkości komórki macierzystej. Liczne typy drożdży rozmnażają się płciowo (z zygoty wytwarzają się worki, a w nich - zarodniki). Drożdże wywołują fermentację alkoholową poprzez rozkład cukru na alkohol etylowy i dwutlenek węgla, wydzielając przy tym znaczącą liczba energii. Dlatego służą do wyrobu piwa, wina i spirytusu. Jest sporo gatunków drożdży, a każdy z nich skutkuje inny przebieg fermentacji. Towar różnych rodzajów wina i piwa jest możliwy właśnie dzięki istnieniu wielu odmian i ras drożdży. Drożdże stosuje się także w piekarnictwie

Czym jest Drożdże znaczenie w Słownik D .